Utilizarea FTP : FileZilla

O deprindere necesară unui oricui își dorește o prezență online, fie că este blogger sau nu, este abilitatea de a lucra cu un client FTP. De fiecare dată când vei instala un blog nou, va trebui să schimbi permisiunile unor fișiere/foldere, vei instala o temă sau un plugin și așa mai departe vei fi nevoit să folosești un client FTP. Un scurt sondaj printre cunoscuții mei de pe internete m-a îndrumat spre FileZilla ca fiind alegerea cea mai populară. Așa că să downloadăm și să instalăm FileZilla!

Câteva dintre alternativele gratuite ar fi Total Commander, Core FTP Lite sau WinSCP. Acesta din urmă a fost o perioadă preferatul meu, fiindcă este rapid, simplu de utilizat și știe să lucreze cu taburi multiple, ceea ce nu exista de la început în FileZilla, de exemplu.

Cum probabil că înțelegeți mai bine prin imagini să vedem ce am putea realiza cu Filezilla. La prima lansare clientul vostru FTP ar trebui să arate precum în imaginea de mai jos. Meniul clasic specific fiecărei aplicații Windows, bara de conectare, logs și cele două ferestre explorer – în stânga cea cu hardul local, în dreapta cea a contului nostru de găzduire. Să introducem datele de conectare – domeniu, utilizator și parolă și un click pe Quickconnect sau un Enter din tastatura. Atenție! niciodată domeniul nu se scrie cu www în față!

Datele de conectare vor fi memorate automat pentru un login mai simplu pe viitor.

Dacă datele de conectare sunt corecte se va lista conținutul contului de găzduire. Folderul care conține toate fișierele blogului, în cazul meu, este public_html. Alte variante ar putea fi httpdocs sau htdocs, în funcție de configurația serverului. Dacă nu ești sigur întreabă-i pe cei ce îți oferă găzduire.

Cum uploadezi un fișier sau mai multe?

Pentru un singur fișier click stânga pe acesta, click dreapta și apoi selectează Upload. Funcționeaza și click-and-drag dacă îți este mai comod. Pentru a selecta si uploada conținutul unui întreg folder selectează tot folosind combinația de taste CTRL+A, click dreapta și apoi upload.

Uneori vei avea nevoie să suprascrii un fișier pe care l-ai modificat local. Verifică în partea de jos a clientului FTP, Transfer queue, dacă transferul s-a efectuat cu succes.

Cum creez un folder nou?

Un click dreapta în fereastra din dreapta, cea a contului de găzduire, ne dezvăluie mai multe opțiuni. Să vedem cum se crează un folder nou.

Click dreapta –> Create directory

Căsuța de dialog pentru crearea unui folder nou. Introducem numele acestuia, adică director, de exemplu. Un click pe OK și folderul a fost creat.

Cum modific permisiunile de scriere a folderelor/fișierelor?

Pentru anumite foldere sau fișiere va trebui să ai alte permisiuni – de ex. permisiuni 777 pentru folderul de cache sau, temporar, pentru fișierele temei atunci când o customizezi pe placul tău.

Vom detalia modificarea permisiunilor noului folder director creat, procesul fiind similar și pentru fișiere. Click dreapta și selectează File permissions.

Introdu noua valoarea chmod dorită și apasă OK. Dacă dorești ca și fișierele/directoarele conținute de acel director să aibă aceleași permisiuni, în exemplu nostru sunt 750, selectează Recurse into subdirectories și apoi Apply to all files and directories/ Apply to files only / Apply to directories only, după caz.

Câteva opțiuni de vizualizare

Este posibil ca, la prima rulare a Filezilla, să aveți panouri în plus față de ceea ce ați văzut mai sus. Personal am dezactivat panourile Local directory tree și Remote directory tree, deoarece nu le văd utilitatea. Le puteți ascunde/restaura extrem de simplu din meniul View.

În mod normal, fișierele ascunse gen .htaccess, fișier ce conține regulile de permalinks, nu sunt afișate by default de Filezilla. Pentru a le vizualiza urmează calea Server – Force showing hidden files.

Am explicat câteva dintre cele mai folosite task-uri pe care le putem realiza cu un client FTP. Filozofia de lucru este în general aceeași indiferent de clientul folosit, doar diferă meniurile și localizarea opțiunilor în acestea. Dacă nu am explicat cum trebuie sau doriți și alte opțiuni detaliate formularul de comentarii vă stă la dispoziție. Mai puteţi consulta şi articolul ABC: Despre FTP.

Lasă un răspuns