Diferențele dintre WordPress.com și WordPress.org

Deși pentru majoritatea cititorilor acestui blog diferențele dintre WordPress.com și varianta self-hosted ce se poate descărca de pe WordPress.org sunt destul de clare, încă mai primesc câte un mail rătăcit aproape în fiecare lună de la un blogger de pe WordPress.com ce dorește să folosească unul dintre pluginurile recomandate pe aici sau o temă WordPress premium.

De aceea voi încerca să lămuresc această confuzie. Pentru varianta oficială de la Automattic click cu incredere aici

Ce este WordPress.com?

WordPress.com este varianta găzduită a WordPress administrată de Automattic și care oferă, în mod gratuit, o serie de avantaje. În primul rând primești un subdomeniu de genul nume-blog.wordpress.com. Nu trebuie să downloadezi nici un software, nu trebuie să plătești pentru un cont de găzduire, nu ești obligat să știi ce anume este un client FTP și cum se folosește, nu trebuie să ai grija backup-urilor, a actualizărilor sau a comentariilor spam – Akismet fiind activat automat pe fiecare blog.

Dacă aceste funcționalități nu îți sunt suficiente ai o serie de premium features plătite care includ de la mai mult spațiu de stocare, la utilizarea CSS pentru a customiza tema aleasă până la domeniu propriu și găzduirea videoclipurilor proprii prin intermediul VideoPress. De ceva vreme la capitolul aspect vizual sunt disponibile câteva teme premium, numărul acestora fiind în continuă creștere, iar pe planul Business poți încărca propriile pluginuri și teme vizuale cu anumite limitări.

Ce nu permite WordPress.com?

Pe WordPress.com nu ai acces FTP și nici la baza de date din motive certe de securitate, nu poți uploada pluginuri și nici folosi alte teme WordPress decât cele disponibile gratuit sau cu plată, cu excepția planului Business, iar utilizarea Javascript în articole sau widgets este limitată la câteva servicii populare precum Youtube și altele similare.

Ce este WordPress.org?

WordPress.org găzduiește software-ul propriu-zis care poate fi downloadat și instalat pe un cont de găzduire propriu. Dacă ești începător citește articolele din categoria WordPress ABC pentru a deprinde cunoștințele de bază necesare. Pe WordPress self-hosted poți folosi orice temă sau plugin WordPress disponibil în mod gratuit sau cu platî și ai control total asupra blogului tău ce poate fi transformat în diverse moduri – de la un simplu blog, la un magazin online până la un CMS complex precum site-ul unui ziar.

Dezavantajele WordPress.org

Pentru un blog WordPress self-hosted vei avea nevoie de un cont de găzduire, va trebui să deprinzi ceva cunoștințe tehnice de bază, deoarece vei fi nevoit să te ocupi de actualizări și de prevenirea spamului. Dacă blogul tău va deveni cu adevărat popular va trebui să faci o investiție mai consistentă într-un VPS sau chiar un server dedicat.

Pe acest site vei învăța cum să „șurubărești” blogul tău WordPress self-hosted, extrem de puține articole vor trata WordPress.com, acele articole fiind în general despre diverse metode de migrare spre găzduire proprie. Vom actualiza acest articol pe măsură ce vor apărea noi nelămuriri.

Lasă un răspuns