De ce să folosești WordPress?

WordPress este cel mai utilizat CMS (content management system) conform statisticilor BuiltWith „motorizând” undeva în jur de 33% dintre site-uri. Drupal se află la o mare distanță cu o cotă de piață undeva în jur de 4%, iar Joomla si Blogger se situează în jurul marjei de eroare pe la 1-2%. Totuși asta nu este de ajuns, că este cel mai popular, trebuie să înțelegem care sunt avantajele și dezavantajele și să evaluăm dacă este potrivit pentru proiectul nostru. Câteva dintre motivele pentru care merită să luăm în considerare WordPress.

WordPress este gratuit și Open Source

WordPress este un proiect Open Source – poate fi descărcat, modificat și redistribuit în mod gratuit și impune extrem de puține limitări. Nu trebuie să plătești pentru a îl utiliza, codul sursă este disponibil direct de la dezvoltator și majoritatea furnizorilor de găzduire web oferă posibilitatea de instalare automată din panoul de administrare al găzduirii.

WordPress poate fi utilizat pentru o multitudine de site-uri

Deși funcția principală a WordPress este cea de CMS, blogurile și site-urile de prezentare nu sunt singurele tipuri de site-uri care pot fi create. Ecosistemul WordPress s-a schimbat semnificativ de-a lungul timpului și, cu ajutorul pluginurilor, poți avea un magazin online, un site de știri, un portal de anunțuri și/sau de rezervări, un forum și multe altele.

WordPress are o comunitate de dimensiuni semnificative

Fiind un CMS popular există o mulțime de moduri de a învăța și de a cere suport din partea comunității. Poți începe cu pagina de suport oficială unde este găzduit Codex-ul, iar dacă dorești să adaugi functionalități noi poți căuta un plugin gratuit pentru proiectul tău sau explora temele vizuale disponibile. Pe lângă directoarele oficiale de pluginuri și teme există multe alte marketplace-uri cu acces plătit despre care vom discuta mai târziu.

WordPress este suficient de securizat și continuu actualizat

Nici un CMS, fie că este Open Source sau custom, nu este 100% securizat. Ceea ce recomandă totuși WordPress este faptul că exploiturile și bugurile sunt rezolvate în timp util, iar ritmul de dezvoltare, ce adaugă bugfix-uri și noi funcționalități, este destul de rapid. În mod normal se lansează o versiune majoră WordPress în fiecare an, iar cele minore, ce repară anumite probleme, de oricâte ori este necesar.

În acest site vom învăță împreună cum să utilizăm și să personalizăm WordPress.

Situația WordPress la începutul anului 2018

infographic

Lasă un răspuns